Både föreningar och medlemmar kan få sin honung bedömd och vid godkänd honungsbedömning ha möjlighet att beställa biodlarnas etiketter.
Efter att honungen är godkänd kan man beställa etiketter via https://www.biodlarna.se/medlemsformaner/bestallning-av-etiketter/.
Enligt svensk honungstradition produceras honung vars egenskaper varierar vad gäller smak, doft, färg, konsistens och textur, mycket beroende på när under året och var i landet den har inhämtats. Därför är det viktigt att bedömningarna görs där honungen är skördad. Det är viktigt att honungen hanteras varsamt i alla led, annars försvinner många av de speciella smaker och aromer som finns i honungen.
Läs hela honungsreglementet härBihusesynen innebär att biodlaren utför en egenkontroll av att han/hon följer de lagar och förordningar som berör biodlingen.
För att honungsprovet ska bli bedömt måste Bihusesyn vara genomförd, men ska inte lämnas till bedömningskommittén
Ladda ner husesynsprotokollet, fyll i och spara dokumentet.
När ni lämnar in er honung måste ni skicka med ett bedömningskort och fylla i del 1.
Honungsprov lämnas till Esko Wiklund, Senaste inlämningsdag är årsmötet 17/11-2024.
Här hittar ni kotaktuppgifter till Esko
https://www.hitta.se/esko+wiklund/ankarsvik/person/yzgg25XXX4