Honungsbedömning

Både föreningar och medlemmar kan få sin honung bedömd och vid godkänd honungsbedömning ha möjlighet att beställa biodlarnas etiketter.
Efter att honungen är godkänd kan man beställa etiketter via https://www.biodlarna.se/medlemsformaner/bestallning-av-etiketter/.

Enligt svensk honungstradition produceras honung vars egenskaper varierar vad gäller smak, doft, färg, konsistens och textur, mycket beroende på när under året och var i landet den har inhämtats. Därför är det viktigt att bedömningarna görs där honungen är skördad. Det är viktigt att honungen hanteras varsamt i alla led, annars försvinner många av de speciella smaker och aromer som finns i honungen.

Läs hela honungsreglementet här 

Bihusesyn

Bihusesynen innebär att biodlaren utför en egenkontroll av att han/hon följer de lagar och förordningar som berör biodlingen.

För att honungsprovet ska bli bedömt måste Bihusesyn vara genomförd, men ska inte lämnas till bedömningskommittén

Ladda ner husesynsprotokollet, fyll i och spara dokumentet.

Hämta bihysesyn 2024 här 

Inlämning av honungsprov

När ni lämnar in er honung måste ni skicka med ett bedömningskort och fylla i del 1.
Honungsprov lämnas till Esko Wiklund, Senaste inlämningsdag är årsmötet 17/11-2024.
Här hittar ni kotaktuppgifter till Esko
https://www.hitta.se/esko+wiklund/ankarsvik/person/yzgg25XXX4

Hämta ifyllbart bedömningskort här