Honung
från våra växter i norden kristalliserar av sig själv mer eller mindre. Om den
nyslungade honungen får stå i sin burk kommer sockerarterna att kristallisera
med stora sockerkristaller som följd. Detta vill vi undvika, för att istället
erhålla slät och mjuk honung.
Honung
vad är det?
Blommornas
nektar utgör råvaran till det som vi kallar honung. En
definition av honung lyder: Honung är det naturliga söta ämne
som honungsbin bereder av nektar från växter eller av sekret från levande
växtdelar, som bina samlar och omvandlar genom att förena dom med egna
särskilda ämnen, deponerar, torkar, lagrar och låter utvecklas i vaxkakor.
Honungens
innehåll
Nektar
innehåller främst sackaros och vatten. Dragbiet blandar till mjölksyra och
enzymer för att vid hemkomsten överlämna det fortsatta jobbet till hemmabina
att fortsätta bearbetningen och nedbrytningen av sackarosen till fruktos och
glukos, samt tillsätter enzymer. Efter bearbetningen lagras honungen i
vaxkakans celler för att vattenhalten skall dunsta till en nivå under 20%, nu
är honungen färdig.
Fördelning
av innehåll
Column 1
Fruktos
Glykos
Andra sockerarter och övriga ämnen
Vatten
100%
Honung
40%
40%
3%
17%
Bered levande ymp
Det åtgår ca: 3% levande ymp till den nyslungade honungen
Nyslungad honung med ymp
Bered levande ymp genom att ta flytande nyslungad honung och blanda den med 10% av gammal kristalliserad honung, rör kraftigt och kyl till +10 C°, rör sedan morgon och kväll ca 3 dygn tills att ympen är krämig. Under processen hålls ympen sval +10-12 C°. Nu är den levande ympen klar för att blandas med nyslungad honung med inblandning av ca: 3%